Cryptolocker virussen zijn de laatste tijd erg in het nieuws. Hierdoor lijkt het alsof het een nieuwe bedreiging is, maar dat is in feite niet waar. In 1989 al verscheen het eerste virus dat data versleutelde. Het ‘losgeld’ moest toen worden voldaan via de post.

Muterende virussen

Tegenwoordig zijn er talloze malafide ‘bedrijven’ die dergelijke virussen produceren. Ze worden verspreid via e-mail, of via websites. Het aantal neemt sterk toe. Doordat de code van deze virussen steeds wijzigt, worden ze niet herkend door anti-virus-software en dringen ze ongehinderd uw organisatie binnen.

Cryptolocker buiten houden

Het is tóch mogelijk om dergelijke e-mails met daarin de bedreigingen buiten te houden.
Dit is wel afhankelijk van de inrichting van uw IT-omgeving. Soms is dit met een paar eenvoudige stappen te realiseren. In andere gevallen kan dit juist erg complex zijn.
Beheert Mr-Orange uw omgeving nog niet? Geen probleem, ook uw omgeving kunnen wij veilig maken. In een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wij u graag hoe.

Overige virussen

Naast Cryptolocker-achtigen, zijn er natuurlijk ook andere virussen. Een virusscanner kan deze virussen tegenhouden. De meeste virusscanners hebben echter een maximale ‘catchrate’ van 97%. Dit zou betekenen dat 3% gewoon uw organisatie binnenkomt. Door verschillende antivirussoftware op de juiste manier met elkaar te combineren, kun je toch een – nagenoeg – 100% score realiseren.

Achterdeur

Met het beveiligen van uw e-mail, is het risico niet verdwenen. In tegendeel zelfs; Cryptolocker achtige virussen worden juist zeer regelmatig via privé-mail geopend.
Omdat er minder, of geen, toezicht is op web- en privé-mail, kunnen malafide e-mails worden geopend, en uw organisatie infecteren. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het openen van webmail te ‘blocken’.

Verminderen risicovol gedrag

Naast technische maatregelen, is het belangrijk dat medewerkers het juiste gedrag vertonen. Door onze jarenlange ervaring begrijpt Mr-Orange dat dit lastig kan zijn, en daar helpen wij dan ook graag bij. Tevens is duidelijkheid over de verwachtingen naar medewerkers vanuit de directie, een belangrijke voorwaarde voor succes.