Maakt u gebruik van servers voor uw kantoorautomatisering-omgeving? Wilt u de kosten per maand gaan drukken? Wij geven u een aantal besparingsmogelijkheden en overwegingen.

In dit artikel behandelen wij 3 verschillende manieren om uw servers te hosten: #1 On-premise, #2 Virtual Private Server (VPS) en #3 Via grote cloudleveranciers als Amazon, Citrix, Azure en VMWare.

Besparen op on-premise

Heeft u servers lokaal staan? Wanneer u moet voldoen aan de AVG-eisen, kan het een flinke kluif zijn om de beveiliging op orde te brengen. Het kan dan zinvol zijn direct over te stappen naar de cloud. U kunt dan gebruik maken van de allerhoogste niveau’s van beveiliging.  U bespaart het implementeren van veiligheidsmaatregelen.

Gebruikt u de server voor bestandsopslag? Door uw bestanden op te slaan in de cloud – dit kan ook in Office365/ SharePoint of OneDrive, kunt u de server de deur uitdoen. U bespaart; aanschafkosten, stroomkosten, beheerkosten, ICT-personeel en waarschijnlijk ruimte.

Gebruikt u servers voor software- of webdevelopment? Besef dan goed dat software-ontwikkelaars geen IT-infra specialisten zijn. Als de server kuren vertoont en developers kunnen niet verder, of moeten hardwareproblemen oplossen, dan is de besparing voor de hand liggend. Besteed het beheer uit en bespaar zodoende uitval en dure/ facturabele productieuren.

Verhuizen naar de cloud kan tevens uw downtime verlagen. Dit kan u ook enorme besparingen opleveren.

Een besparing ligt ook mogelijk in het kunnen up- en downscalen van processor en geheugencapaciteit bij een VPS-server.

Besparen VPS

Heeft u een of meerdere VPS-en waar u gebruik van maakt? Dat is mooi. U kunt mogelijk op korte termijn kosten besparen door uw data en applicaties te verhuizen naar een budgethosting-provider. Dit zijn vaak un-managed servers waarop u zelf het beheer moet voeren. Hier is wel specifieke expertise nodig. Door het werken met verschillende schakels, ontstaan er dikwijls ‘gaten’ waardoor bepaalde functionaliteiten, applicaties of toepassingen niet mogelijk blijken te zijn. Koppelingen naar klanten (tunnels) kunnen zo’n obstakel zijn. Soms is dat domweg niet mogelijk en moet u met dure en inefficiënte work-arounds gaan werken.

Wanneer u verhuist naar een partij die maatwerk levert rondom VPS en met een eigen datacentrum werkt, dan kunt u doen wat u wilde doen. U bespaart op korte termijn dan wellicht niet op de maandelijkse hostingkosten, maar u wint de mogelijkheden die uw organisatie van u vraagt.

Moet u vaak lang wachten op antwoord of op een oplossing? Door de schaalgrootte bij de budgethosters, kan het zijn dat u geen topprioriteit bent. Misschien mag u alleen maar mailen bij problemen. Snel en goed geholpen worden kan winst opleveren en verlies van inkomsten schelen. Een goede en betrouwbare helpdesk die u kunt bellen heeft dan de voorkeur, ook economisch gezien.

Besparen Azure, Amazon, VMWare

Giganten als Microsoft Azure en Amazon, Citrix, VMWare, bieden allen cloudopslag en cloud-servers aan. In eerste instantie lijken de kosten mee te vallen. De prijsjes worden allicht klein wanneer je ze uitdrukt in kosten per uur, zoals bijvoorbeeld Azure dat doet. Die kosten lopen echter vlot op wanneer je wordt gedwongen om met bepaalde betaalde applicaties, koppelingen of oplossingen te werken. Ook kunnen de kosten oplopen wanneer er capaciteit moet worden bijgeschakeld.

Wanneer u een evaluatie doet op alle samenhangende kosten, dan is het nog maar de vraag of u geen onnodig geld uitgeeft.

Wat biedt Mr-Orange nu voor IT-hosting aan?

Mr-Orange is een onafhankelijke ICT-dienstverlener. Dit betekent dat wij niet vastzitten aan één bepaald merk of een bepaalde oplossing. Wij hebben een eigen datacentrum en kunnen uw servers of uw hele netwerk ‘managed’ hosten. Wij verzorgen echter ook het managen van on-premise servers of servers die worden gehost bij Azure of andere grote cloudleveranciers. We leveren o.a. Office 365 en Citrix-oplossingen.

Kortom, wij kunnen u niet alleen helpen met de oplossing die voor u en uw organisatie het meest geschikt is, wij kunnen ook zeer goed bedenken hoe u kosten per maand kunt besparen. En daar helpen wij u graag bij.