Outlook is het meest bekende en zakelijk ongetwijfeld de meest gebruikte e-mailclient in Nederland. Gezien de populariteit van Office 365 zal dit ook nog wel even blijven. Het is daarom goed om te weten dat een simpele, krachtige en standaard ingestelde Outlook-functionaliteit kan zorgen voor ernstige veiligheidsproblemen.

Oeps

Het veiligheidsrisico zit hem in iets ogenschijnlijk onbenulligs. Iets wat iedereen wel eens is overkomen; een mail per ongeluk versturen naar de verkeerde persoon. Je typt enkele letters in het ‘aan-veld’ en vervolgens op ‘tab’ of  ‘enter’ of je klikt de getoonde naam aan en je verstuurt de mail. En zo kan het gebeuren dat niet Jeroen de Bruijn de mail ontvangt maar  Jeroen de Jong.

Het risico

Per ongeluk een mail naar verkeerde persoon sturen is natuurlijk vervelend, en het kan knullig overkomen. Maar wat nu als er persoonsgegevens in die mail zitten? Of medische gegevens? Op dat moment is er sprake van een datalek.

Dit risico is in Outlook gelukkig te verhelpen. Door het aanpassen van de instellingen op organisatieniveau kunnen we ervoor zorgen dat het zogenaamde auto-aanvullen (auto cache) wordt uitgeschakeld. Het auto-aanvullen is een functionaliteit die tijd bespaart, dus zal het voor weerstand zorgen om dit uit te schakelen.

Het voordeel is echter dat iedereen veel bewuster wordt van naar wie er mails worden verstuurd. Als gevolg hiervan neemt het aantal verkeerd gestuurde e-mails, drastisch af.

Meer risico’s

Omdat u er niet dagelijks mee bezig bent, is het zeer lastig om de veiligheidsrisico’s binnen de organisatie op te sporen en te verhelpen. Een blik van buitenaf is zo nu en dan nodig om risico’s aan te wijzen die over het hoofd worden gezien. Mr-Orange helpt u graag bij een risico-inventarisatie. Het spreekt voor zich dat wij u tevens kunnen helpen met het opstellen en uitvoeren van een informatiebeveiligingsbeleid.

Meer weten?

Neem contact met ons op via deze website, of bel ons via: 0168 700 501