Van de datalekken die afgelopen tijd in het nieuws waren, hebben een aantal gevallen te maken met gestolen of verloren laptops. Op deze laptops staat vaak gevoelige informatie, of informatie van klanten waardoor de ‘wet datalekken‘ van toepassing is.
Wij namen de proef op de som om te zien of het ons zou lukken om toegang te krijgen tot de data op een gestolen of gevonden laptop. Het verslag hiervan vindt u in onderstaande video en in onderstaande tekst.
Wachtwoordbeveiliging
Natuurlijk zijn alle laptops voorzien van een wachtwoord. Hierdoor is het niet mogelijk een laptop te stelen, thuis aan te zetten en de data eraf te halen. Maar dit zorgt er – helaas – nog niet voor dat de data op uw laptop veilig is.
De test
Wij wilden wel eens ervaren hoe makkelijk, of juist hoe moeilijk het is om data van een laptop te halen waarvan wij het wachtwoord niet weten.
Onze collega Maikel hebben wij de rol van hacker gegeven. Hij ‘stal’ voor ons een laptop. Vervolgens schroeft hij de laptop open en gaat hij aan de slag om de bestanden die erop staan te benaderen en te kopiëren.
Wanneer u de video niet heeft kunnen bekijken, hieronder vatten wij samen hoe we het hebben aangepakt.
De eenvoudige werkwijze
Maikel schroeft eerst de laptop open om bij de harde schijf te kunnen. In dit geval is de harde schijf eenvoudig te verwijderen. De schijf wordt in een – algemeen verkrijgbaar – uitleesapparaat gezet. Dit apparaat is verbonden met de laptop van Maikel. De schijf is simpelweg met verkenner te benaderen en de documenten zijn met een muisklik gekopieerd.
Beveiligingsmaatregelen
Wilt u niet dat de data op de laptops van uw organisatie zo makkelijk te stelen zijn? Wees dan gerust; er zijn verschillende beveiligingsmaatregelen te treffen. Wilt u hierover meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder.