De wet datalekken schrijft voor dat persoonsgegevens beschermd moeten worden. Of anders gezegd; het lekken van data moet worden voorkomen.
U riskeert zelfs een boete wanneer er via uw organisatie persoonsgegevens ‘op straat’ zijn komen te liggen.

Sinds januari 2016 geldt ook de plicht om datalekken te melden. Deze meldplicht geldt niet alleen voor een bedrijf of organisatie zelf, maar ook voor iedereen die van een datalek op de hoogte is.

Meldingen worden gedaan bij de ‘Autoriteit Persoonsgegevens’ en eventuele boetes worden uitgedeeld door het ‘College Bescherming
Persoonsgegevens’. Wanneer u persoonsgegevens van Europese burgers heeft opgeslagen, is vergelijkbare Europese regelgeving van toepassing.

Wat is een datalek?

Bij een datalek zijn persoonsgegevens toegankelijk, vernietigd, vrijgekomen, gewijzigd of onrechtmatig verwerkt, zonder dat dit de bedoeling was van de organisatie die deze gegevens beheert.

En denkt u bij datalekken niet alleen aan hackers of kwaadwillenden, maar ook aan vergeten, geleende of gestolen laptops, mobile devices, en USB-sticks.

Op wie van toepassing?

De Wet datalekken is van toepassing op bedrijven, organisaties en overheden. Dus van ZZP-er, tot multinational, van zorginstelling tot gemeente.

Zorg voor data is uw plicht

Om het simpel te stellen; de kans dat uw organisatie te maken heeft met persoonsgegevens en het risico dat derden bij deze informatie kunnen, is groot.

U moet dus alle ‘poorten’ naar de informatie onder controle hebben, om zodoende eventuele datalekken een halt te kunnen toeroepen.

Zwakke plekken scherp in zicht

Om die controle te krijgen en om alle informatie / persoonsgegevens veilig te houden, moet u op de hoogte zijn van alle risico’s en zwakke plekken in uw organisatie. En die vindt u niet alleen in het IT-Netwerk van uw organisatie, maar ook in locaties, medewerkers en procedures.

Vaststellen en oplossen

Mr-Orange kan u helpen om de zwakke plekken in kaart te brengen, en indien gewenst helpen om de problemen op te lossen.

Checken:

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_checklist icon=”fa-check” iconcolor=”#ffffff” circle=”” circlecolor=”#f29200″ size=”13px” class=”” id=””]
[fusion_li_item icon=””]Worden er persoonsgegevens opgeslagen?[/fusion_li_item]
[fusion_li_item icon=”fa-check”]Welke risico’s op datalekken zijn er?[/fusion_li_item]
[fusion_li_item icon=”fa-check”]Moeten die risico’s worden verkleind?[/fusion_li_item]
[fusion_li_item icon=”fa-check”]Risico’s verlaagd tot een aanvaardbaar niveau?[/fusion_li_item]
[/fusion_checklist][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]