Heeft u nog – bepaalde – servers on-premise staan? De beste keuze nu is meestal een cloud-oplossing. U heeft dus belangrijke redenen, zoals het laaghouden van kosten, om on-premise te blijven? Zorg dan in ieder geval voor een veilige omgeving. Hoe houdt u uw on-premise omgeving nu veilig? En hoe zit het met de kosten? We geven u een aantal tips en een leuke manier waarmee u kunt vaststellen dat u een veilige, robuuste omgeving hebt of waarmee u de risico’s kunt opsporen.

Kosten

Een voordelige IT-omgeving is prettig. En om kosten te besparen is het voorkomen van uitval van de IT-omgeving of ‘downtime’ natuurlijk minstens even belangrijk. Wat kost downtime eigenlijk? Laten we eens een rekensom maken:

Stel dat een organisatie 50 mensen in dienst heeft, die per persoon 35,- per uur kosten, dan zorgt 39 uur uitval (98% van 48 weken x 40 uur) (50 x 35 x 39,-) voor € 68.250,- aan gederfde inkomsten. Dit is exclusief imago-schade.

Stel dat u € 25.000,- op jaarbasis uitgeeft aan IT, en u lijdt € 68.250,- schade, dan is de uitkomst – € 93.250,-
Stel dat u € 40.000,- op jaarbasis uitgeeft en het voorkomt uitval, dan heeft u + € 28.250,- bespaard. Wat mag het bij u kosten om uitval te voorkomen?

En hoeveel geeft u jaarlijks uit aan IT?

Personeel
Een omgeving zoals hierboven is geschetst, heeft onderhoud en beheer nodig. Denk aan het maken van dagelijkse back-ups, het beheren van mailboxen en accounts, en dan natuurlijk het maandelijks onderhoud, patches e.d. Het dagelijks wisselen van de back-up is misschien slechts 10 minuten per keer. Op jaarbasis is dat al snel 40 uur trouwens. Dan is er vaak ook nog een leverancier voor systeembeheer en onderhoud. Gemiddeld 2 dagen per maand met een gemiddeld uurtarief van 90,- betekent al gauw € 17.280,- per jaar.

Hardware
Er zijn natuurlijk ook kosten aan hardware. Wanneer uw IT-omgeving eenmaal per 4 jaar wordt vernieuwd, en dit kost € 32.000,-, dan zijn uw gemiddelde jaarkosten € 8.000,-

Kosten; conclusie
Voor uw bedrijf of organisatie is het goed om te denken vanuit de kosten wanneer IT het niet doet. Vervolgens kunt u becijferen wat het mag kosten om dit risico af te dekken. Verder worden personele kosten of incidentele kosten dikwijls over het hoofd gezien waardoor IT-omgevingen voordelig kunnen lijken.

Veiligheid

Goed, laten we eens kijken naar de veiligheid. Tegenwoordig is een hoge beschikbaarheid en veiligheid een norm geworden. Directie en gebruikers verwachten dit ook. Zelfs van een on-premise omgeving. Een uptime van 99,8% is normaal en gewenst. Daarbij komt dat we te maken hebben met de AVG die wettelijke eisen stelt aan het beschermen van gegevens. U moet bijna een fort bouwen rondom uw gegevens.

Is uw bedrijf en uw serverruimte een fort? Worden uw back-up tapes met gepantserde wagens vervoerd naar een niet te kraken kluis? Of gaan de back-ups in een tas van een collega mee en staat uw server naast de stofzuiger? Kan de schoonmaker ’s avonds met de server onder de arm naar buiten lopen?

Scenario’s

Onze tip om vast te stellen of uw on-premise omgeving veilig is, is om hiervoor scenario’s te bedenken en na te spelen. U kunt dan risicovolle situaties nabootsen. U kunt ons hiervoor inschakelen als wilt dat u geen risico’s mist en als u échte scenario’s uit de praktijk wilt horen. Voorbeelden van bedrijven die ernstige problemen of hinder hebben ondervonden.

Komt u glansrijk door deze scenario’s heen? Dan heeft u een veilige en robuuste omgeving.