1. Make it simple…

Ieder bedrijf maakt het mee, een complexe Exchange mailserver die onderhoud nodig heeft, licenties kost en eens in de paar jaar vernieuwd dient te worden. Om maar niet te praten over back-up en disaster recovery.

Onze tip is: Beheer zelf geen complexe systemen. Het afnemen van mailboxen van Office365 is veel eenvoudiger dan zelf een Exchange omgeving hosten.

Nu we het toch hebben over complexe systemen, het zelf beheren en technisch onderhouden van een telefooncentrale is niet meer nodig. Hosted VoIP oplossingen zijn een meer dan prima alternatief. Afgezien van de fysieke telefoons is er geen apparatuur meer nodig, je kunt gebruik maken van ‘softphones’. Dit zijn hoofdtelefoons die je direct op je computer aansluit. Dan is er zelfs geen fysieke telefoon meer nodig en dus ook geen telefoonbekabeling.

2. Zorg voor de ‘juiste’ beveiliging

We komen het vaak tegen; een kleinschalig netwerk met een enorm complexe firewall ter bescherming tegen het internet. Soms is het de goede keus, maar soms ook zeker niet. De tip in deze is om goed te kijken naar het netwerk en vooral naar de data om zo een juiste mate van bescherming aan te brengen.

Dit geldt ook voor de beveiliging van het netwerk. Tegenwoordig is de basis om de gasten-WiFi te scheiden van het productienetwerk en om de toegangscode met enige regelmaat te veranderen. Dit is uiteraard uit te breiden naar authenticatie via AzureAD waarmee direct het wachtwoord-beleid wordt toegepast, wel zo gemakkelijk.

3. Veilig browsen

Het is toch vreemd dat op kantoor alle mogelijke moeite en technieken worden ingezet om het internet browsen zo veilig mogelijk te maken en dat bij het thuiswerken plots de lat stukken lager wordt gelegd terwijl het om dezelfde computer of smartphone gaat.

Nu is dit een relatief nieuwe gedachte maar omdat we sinds Corona meer thuiswerken wordt deze gedachte meer en meer courant. Er zijn tegenwoordig oplossingen die ervoor zorgen dat de medewerkers ook echt overal veilig kunnen werken, dus ook als ze niet op kantoor zijn.

Meer weten?

Heb je vragen naar aanleiding van dit blogartikel? Stel ze ons gerust!