Hoewel de energieprijzen weer iets lijken te dalen, blijft de maandelijkse energierekening voor veel ondernemers een grote zorg. Om stroom te besparen, kun je denken aan ledverlichting, een nieuwe cv-ketel, triple glas en andere isolerende maatregelen. Maar heb je weleens gekeken naar de stroomkosten van je IT-apparatuur? In deze blog vertelt Marco Hoedt, eigenaar van Mr-Orange, over zijn schrikbarende ontdekking.

Overal apparaten

Elke onderneming heeft IT-apparatuur. Denk daarbij aan laptops, monitoren en printers, maar ook aan kleinere apparaten zoals routers en accesspoints. Sommige organisaties werken met een on-premise-oplossing. Zij hebben – om een voor hen valide reden – de stap naar de cloud nog niet gemaakt en hebben vaak hun eigen serverruimte. Dat betekent dat er 24/7 apparatuur staat te draaien, die je feitelijk maar deel van de dag echt gebruikt. Dan heb ik het nog niet gehad over de koeling van die apparatuur.

Confronterende uitkomst

Ik ben me onlangs eens gaan verdiepen in wat dat eigenlijk kost voor een bedrijf. Om te onderzoeken hoe het met het stroomverbruik van al die apparaten zit, heb ik laatst binnen ons eigen bedrijf een aantal energiemeters geplaatst. Zo kan ik goed zien wat onze apparatuur overdag verbruikt en wat ’s nachts en daar kan ik dan weer lering uit trekken voor onze klanten. Een slimme energiemeter geeft je, via een duidelijk grafiekje, heel helder inzicht. Laat me je dit vertellen: de uitkomst is behoorlijk confronterend. Neem alleen al een dual CPU-server binnen een bedrijfsnetwerk. Een gemiddeld bedrijf heeft al snel twee van die apparaten staan. Stroomkosten? Zo’n kleine tweeduizend euro per apparaat per jaar. Komt daar nog een storagesysteem bij? Nog een keer tweeduizend euro per jaar.

Ik denk dat maar weinig ondernemers zich bewust zijn van het feit dat ze zulke stroomvreters in huis hebben. Als je de airco meeneemt, ben je al snel zo’n tienduizend euro per jaar kwijt. Dan heb ik het niet eens over heel spannende apparatuur of een rek vol servers. In dat geval heb je het misschien wel over het viervoudige.

Er is iets aan te doen

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

1. Koop je hardware niet op de groei

Vroeger werd hardware vaak op de groei gekocht, zodat je vast klaar bent voor de groei die je over een jaar of vijf denkt te bereiken. Vandaag de dag zie je dat steeds meer bedrijven kiezen voor een oplossing die precies voldoende is, niet te weinig, maar zeker niet te veel. Het is goedkoper om later te upgraden, dan om nu al direct voor een zwaardere uitvoering te gaan.

2. Stap over naar de cloud

Je kunt je ook afvragen of het niet slim is van een on-premise-oplossing over te stappen naar de cloud. Datacenters in de cloud hebben al de nodige maatregelen genomen om energiezuiniger te zijn. Natuurlijk hebben zij, net als iedereen, ook te maken met prijsstijgingen, het andere prijsmodel – operationele kosten in plaats van investeringen – kan al een positieve verandering voor jouw bedrijfsvoering met zich meebrengen. Bovendien kun je met een cloudoplossing heel eenvoudig opschalen en weer afschalen, zodat je altijd precies betaalt voor wat je verbruikt.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd wat voor jouw onderneming de beste oplossing is? Wil je eens door laten meten wat jouw stroomverbruik is? Meer weten over optimaliseringsmogelijkheden of over de overstap naar de cloud? Neem contact met me op via mail of bel naar 0168-700501. We leren je graag kennen!