Wij zien de wereld in een snel tempo veranderen, ook op het vlak van kantoorautomatisering. Organisaties reageren hierop met maatregelen om bijvoorbeeld thuiswerken mogelijk te maken of te vergemakkelijken. En ofschoon wij heel goed kunnen helpen en ondersteunen met IT, vragen wij nu juist aandacht voor de menselijke maat.

Mentale gezondheid van medewerkers

Voor veel werknemers is de crisis rond COVID-19 sowieso een stressvolle periode. En daar bovenop kunnen nog allerlei veranderingen op het werk voor onrust zorgen.

Veel van de aandacht van werkgevers gaat uit naar het realiseren van een goede thuiswerkplek, manieren om het werk te organiseren en om te blijven communiceren. Dat is natuurlijk nodig maar hierbij moeten we ook aandacht blijven houden voor alledaagse menselijke behoeftes.

Wat we missen en wat we erbij ‘krijgen’

Medewerkers missen de sociale interactie met collega’s en de verbondenheid met het bedrijf of organisatie. We zijn en blijven tenslotte sociale wezens. Daarbij moeten mensen door het thuiswerken opeens veel meer balanceren tussen werk en privé. Wat doe je bijvoorbeeld als je kinderen thuis hebt die je aandacht nodig hebben? Wat gebeurt er als je de hele dag op elkaars lip zit?

Ook kan de dag- en weekstructuur vervagen en dat is voor veel mensen lastig. Onzekerheid over de toekomst en banen kan ook een rol spelen. Ook verandert voor veel mensen in meer of mindere mate de inhoud van het werk. De kans op ongezond gedrag wordt door dit alles groter.

Kortom, zonder volledig te zijn, verandert er enorm veel en die veranderingen zijn bijna allemaal risico’s voor het mentale welzijn.

Waar we als werkgever op kunnen letten

Simpel gezegd kunnen we proberen zoveel mogelijk de menselijke maat te houden. Dit is natuurlijk geen meetbaar gegeven, maar het gaat erom het mens-zijn niet uit het oog te verliezen.

Denk aan dagelijks contact met medewerkers die ergens mee worstelen. Zorg voor een virtuele koffiehoek en organiseer gezellige digitale borrels. Laat ook zoveel mogelijk de festiviteiten doorgaan die je normaal organiseert. Zo organiseren wij bij Mr-Orange normaal gesproken met kerst een kerstdiner, en vervangen wij deze nu door een digitale kerstborrel, inclusief een thuisbezorgd borrelpakket.

U kunt ‘maatjes’ met elkaar verbinden die een dagstart en -sluiting met elkaar doen, of een roulatiesysteem daarvoor maken. Doe een wekelijkse check-in; hoe gaat het met iedereen?
U kunt de menselijke maat ook als ‘kerstgedachte’ laten terugkomen. Zo mogen onze klanten via ons een donatie doen aan een goed doel naar keuze. Het geven is een doel an-sich, maar door deze actie te delen onder onze collega’s, hopen we tevens het sociale bewustzijn en cohesie te vergroten.

Aanvullende informatie

Hoewel we bekend staan om onze ‘menselijke maat’, zijn we natuurlijk geen experts. Mocht u meer informatie willen over de mentale gezondheid van uw medewerkers, dan raden wij aan in gesprek te gaan met uw Arbodienst of gespecialiseerde artsen.